Praėjusį savaitgalį savo jėgas išbandžiau "Kalėdiniame turgelyje", kuriame pardavinėjau, savo gamintus Kalėdinius skanumynus.
Jau keli metai iš eilės, jau ir tradicija tapo, draugams Kalėdoms dovanoju namų gamybos saldainius, įvairiausias uogienes ir kitus skanumynus, kurie nudžiugino tikrai visus, šias dovanas gavusius. Kolegei pasiūlius prisijungti prie organizuojamo "Kalėdinio turgėlio" net nedvejojus sutikau. Taigi pasiraitojau rankoves ir į darbą. :)
Apelsinų žievelės šokolade
("Dovanos iš virtuvės" 10 psl.)
Reikės:
2 apelsinų žievelės
110 g cukraus
110 g juodo šokolado
žiupsnelis cinamono
žiupsnelis malto gvazdikėlio
1. Apelsinus gerai nuplauname, nulupame žievelę ketvirčiais. Žieveles sudedame į puodą, supilame cukrų, užpilame vandeniu, kad apsemtų ir verdame apie 30 minučių - kol žievelės suminkštės.
2. Išvirtas žieveles atvėsiname ir supjaustome smulkesnėmis juoselėmis.
3. Karšto vandens vonelėje ištirpiname šokoladą, suberiame prieskonius ir išmaišome.
4. Apelsino žieveles nardiname į šokoladą ir visą juo padengiame. Atsargiai išimame žieveles ir dedame ant kepimo popieriaus. Nejudiname kol sustings. Geriausiai palaikyti per naktį.
Antroji idėja iš tos pačios knygos buvo "Saulėgrąžų ir šokolado saldainiai"
("Dovanos iš virtuvės" 43 psl.)
Reikės:
200 g juodo šokolado
40 g sveisto
200 g luptų saulėgrąžų
1. Kepimo skardą išklojame folija.
2. Ant keptuvės pakepiname saulėgrąžas.
3. Karšto vandens vonelėje ištirpiname šokoladą ir sviestą.
4. Į išlydytą šokoladą suberiame saulėgrąžas ir gerai išmaišome.
5. Formuojame saldainių formą. Aš pasinaudojau dviejų šaukštelių pagalba formuodama ovalios formos saldainius.Suformuotus saldainius dedame į skardą ir paliekame sustingti. Atvėsusius galima įdėti į šaldytuvą, kad geriau sustingtų.
Negalėjau nepasinaudoti Beatos Nicholson patarimais iš jos knygos "Metai Beatos virtuvėje", tad trys skanėstai yra būtent iš šios knygos. Taigi...
Migdolai su paprika
("Metai Beatos virtuvėje" 18 psl.)
Rekės:
400 g migdolų
2 šaukšteliai maltos rūkytos aitriosios paprikos
2 šaukšteliai maltos paprastos aitriosios paprikos
pusė šaukštelio cinamono
nubrauktas šaukštas jūros druskos
1 šaukštas cukraus
1 kiaušinio baltymas
1. Dubenėlyje sumaišome prieskonius
2. Šakute išplakame kiaušinio baltymą.
3. Ant migdolų pilame išplaktą kiaušinio baltymą, išmaišome ir suberiame prieskonių mišinį. Gerai išmaišome.
4. Beriame migdolus į kepimo popieriumi išklotą skardą ir šauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepame 15-20 min. vis pamaišydami.
Kalėdinė granola
("Metai Beatos virtuvėje" 27 psl.)
Reikės:
400 g avižinių dripsnių
120 g moliūgų sėklų
200 g saulėgrąžų
100 g aguonų
100 g sezamo sėklų (aš papildomai pridedu)
gera sauja migdolų (aš papildomai pridedu)
gera sauja lazdyno riešutų (aš papildomai pridedu)
1 šaukštelis cinamono
200 g medaus
80 ml aliejaus
1. Visus sausus ingredientus sumaišome.
2. Medų pašildome, kad būtų skystas, ir sumaišome su aliejumi. Užpilame šią masę ant sauso mišinio ir gerai išmaišome.
3. Skardą išklojame kepimo popieriumi ir ant jo išberiame paruoštą mišinį ir kepame 180 laipsnių orkaitėje vis pamaišydami apie 30 minučių, kol gražiai paruduos.
Spanguolių uogienė
("Metai Beatos virtuvėje" 71 psl.)
Šį Beatos receptą šiek tiek koregavau, pritaikiau valgytojų poreikiams. Vietoje mandarinų dėjau apelsinus, vietoje spanguolių ne kartą dėjau bruknes, uogienę dar pagardinau gervuogėmis, visus kartus gavosi tikrai neblogai.
Reikės:
400 g šaldytų spanguolių arba bruknių
200 g. cukraus
3 dideli apelsinai
200 g gervuogių (gervuoges nebūtina dėti, jomis uogienę galima tik pagardinti)
1. Spanguoles (arba bruknes ir gervuoges) dedame į puodą ir užpilame cukrumi.
2. Nuo vieno apelsino nutarkuojame žievelę ir dedame į puodą. Du apelsinus supjaustome kubeliais ir dedame į puodą. Iš trečiojo apelsino išspaudžiame sultis ir pilame ant spanguolių.
3. Verdame spanguoles vis pamaišydami, kol jos pradeda tirpti, lesti sultis, sproginėti. Dar šiek tiek paverdame, tačiau neligai, paliekame dalį spanguolių nesuvirtų ir nesusproginėjusių. Dedame į indelį ir gerai uždarome.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą